11.1 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

Viața unui bărbat a fost salvată de doi pompieri aflați în timpul liber

Plutonierul adjutant șef Gyorgy Iosif Cristian și plutonierul major (rz.) Vereș Adrian, doi pompieri militari bihoreni, primul aflat în activitate și cel de-al doilea în rezervă, au făcut echipă, și în timpul liber, pentru salvarea unui bărbat aflat în stop cardio-respirator.

Omul potrivit, la locul potrivit

Chiar dacă de obicei nu are drum în zona respectivă, miercuri seara, plt. adj. șef Gyorgy Iosif Cristian, șef gardă de intervenție în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, care se afla în timpul liber, a decis, în ultimul moment, să o însoțească pe soția sa la cumpărături, la un magazin situat lângă parcul din Sânmartin. La un moment dat, în timp ce-și aștepta soția, în mașina parcată la aproximativ 15 metri de parc, a auzit oameni strigând: “Ajutați-l, faceți ceva că moare!”.

La auzul strigătelor de ajutor, Cristi a sărit din mașină, a alergat spre parc și în câteva secunde, a fost deja lângă mulțimea care se adunaseră în jurul unui bărbat căzut pe alee, inert, cu nasul spart, unele persoane trăgând de victimă pentru a încerca să o miște.

Salvator cu o vastă experiență, Cristi a îndepărtat oamenii de lângă bărbat, le-a zis să apeleze urgent 112, i-a curățat nasul și cavitatea bucală, care erau pline de sânge, i-a făcut evaluarea primară, în urma căreia a constatat că victima nu respira și nu avea puls, aflându-se în stop cardio-respirator, după care, a început manevrele de resuscitare.

Ajutor nesperat, primit de la un fost camarad

În scurt timp, la fața locului a ajuns și Adrian, un fost coleg, aflat în pensie de doi ani, care fusese, de asemenea, șef gardă de intervenție la Garda de Pompieri 1 Mai.

Acesta, la rândul lui, trecea prin zonă, când a zărit oamenii agitați din parc, astfel că, s-a alăturat urgent camaradului său, implicându-se în acțiunea de salvare, curățând căile aeriene ale victimei, pentru a nu se îneca cu sânge, în timp ce Cristi efectua masajul cardiac.

Ajuns la locul intervenției, echipajul medical al Serviciului de Ambulanță Județean a continuat manevrele de resuscitare a bărbatului, al cărei puls a revenit, victima fiind astfel, transportată ulterior la spital.

Plutonier adjutant șef Gyorgy Iosif Cristian a participat la sute de acțiuni de salvare de bunuri și oameni, alături de colegi, în timpul misiunilor desfășurate de-a lungul frumoasei cariere pe care o va încheia la începutul lunii viitoare, când va ieși la pensie, cu sentimentul împlinirii profesionale și cu satisfacția sufletească de a fi oferit, șansa de a trăi celor a căror viață a depins de el și de ai săi camarazi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri