După doi ani în care lucrările au fost sistate din lipsa banilor, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, mistuit de un incendiu puternic în vara anului 2018, are șanse mari să își recapete strălucirea. Ministerul Dezvoltării a alocat de curând fonduri pentru reabilitarea interioarelor. Suma se ridică la aproape 40 de milioane de lei iar lucrările efective vor dura aproximativ 2 ani. După ce restaurarea va fi gata, clădirea devenită un adevărat simbol al orașului, va fi transformată într-un important centru cultural. Legendele spun că în trecut, pe aici s-au plimbat prințesa Sissi și Franz Joseph al Austriei dar și Regele Ferdinand cu Regina Maria.
Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, ridicat pe locul fostului edificiu destinat acestui scop, a fost construit între anii 1903-1905, după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy. Clădirea a fost inaugurată de către episcopul Demetriu Radu la data de 11 iunie 1905. Construită în stil eclectic, arhitectura clădirii reflectă tendințele arhitectonice ale Imperiului Austro-Ungar. În decursul veacurilor, clădirea devenită un adevărat simbol al orașului a avut diferite întrebuințări, în funcție de regimul aflat la putere. Ba mai mult, a fost reabilitată la jumătatea deceniului trecut, recăpătându-și astfel, strălucirea de odinioară. Totul până în seara fatidică de 25 august 2018, când un puternic incendiu a mistuit imobilul de patrimoniu aproape din temelii. Peste 100 de pomperi s-au luptat atunci cu flăcările în încercarea de a mai salva câte ceva.
Reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost finanțată inițial din bugetul administrației locale, în urma unui parteneriat semnat între Episcopie și Primăria Oradea. Practic, municipalitatea a luat clădirea în administrare pentru 20 de ani, urmând ca la finalul lucrărilor, aceasta să devină un centru cultural. Până acum, Primăria Oradea a plătit 7,9 milioane de lei pentru refacerea acoperișului și 1,7 milioane de lei pentru reabilitarea fațadelor. Cum suma pentru refacerea interioarelor era mult prea mare, a fost încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii. Banii însă nu au venit și lucrările s-au sistat de mai bine de doi ani de zile.
Vineri dimineața, palatul aflat chiar în Piața Unirii, zona centrală a orașului, a fost vizitat de ministrul Dezvoltării, cel care zilele trecute, a semnat ordinul pentru finanțarea reabilitării. Lucrările vor costa aproximativ 39,8 milioane de lei și ar putea începe în primăvara anului viitor.
“Sunt cuprinse toate tipurile de lucrări în ceea ce privește partea interioară în afară de mobilier și câteva lucrări interne care nu sunt cuprinse în acest proiect dar în rest tot ce presupune reabilitarea acestui palat, toată partea interioară este cuprinsă. Termenul de execuție prevăzut în contractul de finanțare este de 24 de luni, termen la care se adaugă patru luni de finanțare. Dacă procedurile de achiziție publică se vor desfășura în condiții bune și vom avea un antreprenor cu care să putem semna, atunci putem preconiza undeva în anul 2025 ca palatul să își recapete adevărata valoare.”, a declarat Attila Cseke, ministrul Dezvoltării.
“Pe aici și-au purtat pașii Petru Maior, Gheorghe Șincai, Samuil Micu, Samuil Vulcan, Iosif Vulcan, Aurel Lazăr cred că inclusiv Prințesa Sissi și cu Franz Joseph și inclusiv Regina Maria și cu Regele Ferdinand. Sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu și al domnului ministru și cu acești bani de la minister să readucem clădirea la forma pe care o avea și să o redăm orașului Oradea.“, a mărturisit P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Arhitectul care s-a ocupat inițial de proiect spune că lucrările de interior vor fi destul de dificile, fiind nevoie de multă pricepere dar și de componente care nu se mai găsesc pe piață.
“Cea mai grea parte, din punctul meu de vedere, este cea de restaurare a parchetului. A fost un parchet decorativ, cu intarsia colorată și nu am găsit încă un executant și nici un producător care să poată să facă lucrul acesta. Sunt așadar niște provocări pe care trebuie să le rezolvăm.”, a completat Octavian Muth, arhitect.
Pentru reabilitarea interioară, restauratorii vor folosi fotografiile și releveele de dinainte de incendiul mistuitor din 2018.