Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, miercuri, de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 de femei.
Cei mai mulţi români poartă numele Mihai – 369.155 şi Gabriel – 324.983 de persoane.
La prenume masculine mai sunt întâlnite:
* Gabi – 4.103
* Gabita/Găbiţă/Gabiţă – 102
* Gavriil – 245
* Gavril – 16.806
* Gavrila/Gavrilă – 5.943
* Michi – 89
* Mihail – 60.822
* Mihaila/Mihăilă – 645
* Mihaita/Mihăiţă/Mihaiţă – 29.306
* Mihalache – 1.386
* Mihalcea – 71
* Mihnea – 11.408
* Mihu – 69
* Misa/Mişa – 54
* Misu/Mişu – 1.130 de persoane.
La femei, cele mai multe poartă numele Mihaela – 367.678 şi Gabriela – 255.055 de persoane.
Prenumele feminine întâlnite mai sunt: Gabi – 3.422, Gabita/Găbiţa/Gabiţa – 181, Gavrila – 10, Michi – 12, Mihaiela – 6.473, Mihaila – 780, Mihaita/Mihaiţa/Mihăiţa – 562, Misa/Mişa – 21 şi Misu/Mişu.
În tradiţia Bisericii sunt cunoscuţi un număr de şapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.
Mihail, care se tâlcuieşte “puterea lui Dumnezeu” şi este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrajmaşilor. Arhanghelul este amintit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent, în special, acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, Mihail este un înger al dreptății Dumnezeiești.
Gavriil, care înseamnă “bărbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri. Gavriil a fost cel care a vestit nașterea Maicii Domnului, Sfinților Părinților Ioachim și Ana, el i-a descoperit lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului, pe Iosif, logodnicul Mariei, l-a întărit pentru a nu se mai îndoi de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt, a răsturnat piatra de pe ușa mormântului Mântuitorului și a dus femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
Rafail, al treilea arhanghel, este tămăduitor al neputinţelor omeneşti.
Uriil este luminător al celor întunecaţi.
Salatiil este îngerul care se roagă fierbinte pentru neamul omenesc.
Gudiil este îngerul care aduce veşnic slavă lui Dumnezeu şi celor ce se nevoiesc la fapte bune.
Varahiil, ultimul arhanghel, este aducător de binecuvantare dumnezeiască pe pământ.
Sf Mihail și Gavriil. Obiceiuri și tradiții
Pe lângă participarea la sfintele slujbe ale Bisericii și citirea Acatistului Sfinților Arhangheli, mai există câteva obieciuri și tradiții respectate în unele părți ale țării.
Potrivit obiceiurilor, în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul Soborului Sf Arhangheli Mihail și Gavriil, credincioșii trebuie să împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular „Moșii de Arhangheli” .
Potrivit tradiției, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.
În anumite zone ale țării, tradiția spune că, în ziua Sf Mihail și Gavriil, finii trebuie să ducă naşilor colaci în dar. Semnificaţia acestui gest de suflet se referă la faptul că la căsătoria lor religioasă, naşii – părinţii spirituali – au purtat în biserică lumânări, simbol al celor doi Arhangheli, Mihail si Gavriil. Respectarea acestui obicei va aduce pacea și fericirea în familie.
Tuturor celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil le dorim sănătate, fericire şi multe împliniri alături de cei dragi!