-2.8 C
Oradea
4 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție

Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin organizează, în 14 noiembrie 2023, de la ora 13.00, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, expoziția „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție”.

Anul 2023 a fost declarat prin lege „Anul Iuliu Maniu”, în acest an împlinindu-se 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la tragica sa moarte, în Penitenciarul Sighet (5 februarie 1953). Cu acest prilej, secția Muzeul Orașului Oradea va găzdui expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție”. Totodată, va fi expus și bastonul lui Iuliu Maniu care va fi adus de la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin la Muzeul Orașului Oradea.

Cele 12 panouri informative prezintă viața lui Iuliu Maniu, începând cu informații despre familie, studii, continuând cu rolul său ca lider al românilor din Transilvania și contribuţia sa la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, activitățile politice ca deputat în Parlamentul de la Budapesta și în Parlamentul de la București, perioada exercitării președinției Consiliului Dirigent după 1918, prim-ministru al României, lider al Partidul Național Român și al Partidului Național Țărănesc, precum și rezistența împotriva ocupației sovietice și a regimului totalitar impus de acesta.

Vernisajul expoziției va avea loc la secția Muzeul Orașului Oradea, marți, 14 noiembrie, ora 13.00. Moderatorul manifestării va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în deschidere vor lua cuvântul dr. Marin Pop, șef Secție Muzeografie – muzee locale, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Cristian Borz, preotul Parohiei Greco-Catolică Bădăcin și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf Secția Muzeul Orașului Oradea.

Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 6 decembrie 2023.

În această perioadă invităm elevii, însoțiți de profesori, la un tur ghidat, susținut de muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș, în cadrul expoziției fotodocumentare „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție”.

Elevii vor putea urmări și filmul documentar „Remember Iuliu Maniu – 1986” (40 minute), realizat de dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și doctorand Ana-Maria Borz, muzeograf la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Acest programul educativ muzeal se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani și se va desfășura de marți până vineri, în intervalul orar 9.00 – 14.00. Programările se fac la numărul de telefon : 0771.741.331, costul programului este de 10 lei/ elev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri