8.9 C
Oradea
1 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Decorul floral din centrul Oradiei capătă culori de toamnă. E conceput de doi peisagiști bihoreni

Zona centrală a orașului înflorește din nou. De această dată în culorile toamnei. În Piața Unirii și în Piața Ferdinand, pe Podul Ladislau sau pe strada Iosif Vulcan, trecătorii pot admira compoziții florale, specifice sezonului rece.

Compozițiile sunt realizate din bulbi, multiple culori de panseluțe sau calluna. În aceste zile, cei doi peisagiști, Andrea și Ionuț Izsak-Flore, muncesc de zor pentru a schimba întregul decor.

Astfel, vechile compoziții formate din clematite, hortensii, iasomie, iederă, begonii, floarea clopoțel, floarea dragostei (plumbago), dichondra sau lobelia curgătoare, care au înfrumusețat centrul urbei în sezonul de vară, sunt schimbate acum, cu plante care rezistă la temperaturi mult mai scăzute.

Totul face parte din programul „Oradea in Bloom” (Oradea înflorește), pus la punct de municipalitate și de cei doi florari, care în trecut au amenajat și curtea exterioară a Casei Darvas la Roche.

Interesant este că Andrea și Ionuț, pe care localnicii și turiștii îi pot vedea aproape zilnic în zona centrală a orașului, nu au avut deloc studii în domeniul floriculturii. Chiar și așa, după ce au lucrat o vreme în străinătate, cei doi s-au întors acasă, la Beiuș, unde și-au deschis o florărie.

Buchetele și aranjamentele realizate de cei doi soți au devenit virale pe internet așa că au atras atenția autorităților din Oradea, care le-au cerut să infrumusețeze centrul urbei, printr-un proiect inedit.

“Am lucrat în mai multe domenii, cel mai mult în contabilitate, dar nu mi-a plăcut, mergeam la serviciu doar pentru că astfel îmi câștigam existența. Știam că altceva trebuie să fac. Tot timpul am simțit că am ceva aparte în mine cu florile și că trebuie să pornim pe drumul acesta. Eu îmi aleg singură florile, trebuie să le văd. Merg în locuri unde găsesc o gamă diversificată de flori și plante, ca să am din ce alege. Dacă este o culoare care nu se potrivește, ochii deja îmi detectează, așa că totul este nativ la mine, totul vine natural. Îmi place foarte mult să lucrez texturat, aranjamentele mele să fie texturate, să aibă mișcare”, ne-a mărturisit Andrea Izsak-Flore.

Și soțul ei, Ionuț, a avut cu totul și cu totul alte preocupări înainte. A simțit însă mereu că altceva i se potrivește. Acum, când face ceea ce îi place, satisfacția i se citește pe buze. Nu mai ține cont nici măcar de oboseala care s-a acumulat în ultima perioadă.

“Din vară, de când am început să plantăm florile în ghivece, aici în centrul Oradiei, nu am avut zi liberă. Veneam zilnic aici, dimineața devreme. Porneam cu noaptea în cap de la Beiuș, ca să ajung la Oradea cât mai devreme cu putință. Veneam chiar și duminica pentru udat, pentru stropitul dăunătorilor și pentru hrănirea florilor. Nu e ușor dar e minunat să te ocupi de flori, să le vezi cum înfloresc, cum aduc atâta frumusețe orașului. În plus, sunt mulți trecători, localnici sau chiar și persoane care vizitează orașul, care se opresc și ne felicită pentru ce am realizat, așa că nu mai contează nimic altceva, când știi că ți-ai făcut cu bine treaba și lumea este mulțumită de ce vede.”, ne-a declarat Ionuț Izsak Flore, cel care are mereu privirea de ansamblu, atunci când vine vorba de un proiect major.

Proiectul „Oradea înflorită” a costat aproximativ 45.000 de euro și se va încheia în luna mai a anului viitor.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri