-2.2 C
Oradea
4 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

A venit iarna. Ninge la Vârtop și Padiș. Atenție la drum

Primii fulgi de zăpadă au căzut sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, iar momentul a fost surprins de proprietarii pensiunilor și cabanelor din zona Padiș și Arieșeni. După două ore de ninsoare, stratul de zăpadă măsura deja câțiva centimetri pe drumurile din zonă.

Sursa foto Cristian Jurca, Facebook, Grupul Info Trafic Bihor & Oradea

Sursa foto – Facebook Dumitraș TVD

Schimbarea radicală a vremii a fost anunțată sâmbătă dimineața, de Administrația Națională de Meteorologie, printr-un comunicat în care se arăta că vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10…15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

Sursa facebook -Facebook, Pensiunea Bradet, Padiș

Codul galben emis de specialiști, intră în vigoare însă abia de duminică dimineața, începând cu ora 8.00.

Recomandări Poliția Rutieră

Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul.

Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi văzuţi in trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;

Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri in condiţii de siguranţa atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;

Echipaţi autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;

Verificaţi periodic acumulatorul acestuia;

Nu bruscaţi comenzile si folosiţi cu preponderenta frâna de motor;

În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legala, de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri