3.9 C
Oradea
22 februarie 2024
spot_img

Cote de apărare depășite în bazinul hidrografic Crișuri

Peste 90 de angajați din cadrul Administrației Bazinale de Apă Crișuri au fost la datorie în noaptea de miercuri spre joi pentru a gestiona viiturile formate pe: Valea Topa, Valea Holod, Crișul Negru, Valea Izvor, Bistra, Valea Fânețelor, Valea Roșie, Barcău, Checheț.

În urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore au fost depășite cotele de apărare la 16 staţii hidrometrice dintre care cele mai însemnate au fost la stația hidrometrică Hidișel (jud. Bihor) , pe Valea Topa, unde s-a depășit cu 4 cm cota de pericol aferentă codului roșu și la stația hidrometrică Sărsig (jud. Bihor), pe valea Fânețelor, unde s-a depășit cu 17 cm cota de pericol aferentă codului roșu.

”Pe parcursul nopții de miercuri și până în zorii zilei de joi, echipele noastre au fost pe teren în toate punctele critice aflate sub incidența avertizărilor hidrologice. S-au făcut observații hidrologice din oră în oră iar colegii de la exploatare și apărare au desfășurat toate activitățile necesare astfel încât lucrările de apărare împotriva inundațiilor să funcționeze la parametrii optimi. Cu alte cuvinte, am reușit să controlăm viiturile prin acumulările: Suplacu de Barcău, Ciutelec, Fegernic, Sânnicolau de Munte, Paleu și Adona. De asemenea, am intervenit cu 1200 de saci cu nisip pentru a supraînălța digul de pe Valea Fânețelor din localitatea Ciulești, județul Bihor. Le mulțumesc colegilor pentru promptitudine și implicare. Împreună am reușit să protejăm localitățile riverane de inundații semnificative. ” Pásztor Sándor, director A.B.A. Crişuri.

În dimineața zilei de joi, debitul râului Crișul Repede, în Oradea, era de 84,4 mc/s față de normalul de 22 de mc/s, iar debitul râului Barcău, în Sălard, era de 17,4 mc/s față de normalul de 6,5 mc/s.

„În următorul înterval de timp se menține starea de maximă vigilență hidrologică. În ceea ce priveşte râul Crişul Repede, în municipiul Oradea, deşi promenada este pe alocuri inundată, acest lucru nu pune în pericol siguranţa digului sau a caselor din apropiere.” Pásztor Sándor.

Avertizarea este valabilă până vineri, 15 decembrie, ora 06:00.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri