13 C
Oradea
29 februarie 2024
spot_img

Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii

Unirea Principatelor Române, sărbătorită în Piața Unirii

Primarul Florin Birta, împreună cu viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș, au participat astăzi, 24 ianuarie 2024, la manifestările prilejuite de aniversarea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările au avut loc la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României, după care a continuat cu o slujbă Te Deum oficiată de preotul Penitenciarului Oradea, părintele Bogdan Durgheu.

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a ținut un discurs despre însemnătatea și importanța Unirii pentru poporul român. Prefectul a menționat că această zi reprezintă un pas important în drumul către formarea statului național unitar român, reunind Moldova și Țara Românească sub conducerea marelui domnitor: Alexandru Ioan Cuza.

În continuare, lector univ. Dr. Radu Romînașu de la Universitatea din Oradea a trecut în revistă contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, dar și meritele de necontestat ale unei generații politice de excepție, care a știut ce să facă cu puterea politică pe care a deținut-o și care a construit ceea ce noi avem astăzi.

În continuare a urmat un moment artistic susținut de solista Antonela Ferche-Buțiu și a unui grup instrumental, după care a avut loc festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori.

Primarul Florin Birta împreună cu cei doi viceprimari au depus în numele Primăriei Oradea o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I.

Festivitățile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

La mulţi ani România, la mulţi ani românilor de pretutindeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri