13 C
Oradea
29 februarie 2024
spot_img

2023 – anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei

2023 – anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei

Din punct de vedere al investițiilor din fonduri europene, 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluția din 1989 până în prezent, fiind în același timp un an complicat în care s-au suprapus două cicluri de finanțare, au trebuit încheiate o serie de proiecte și depuse altele.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea și-a prezentat azi, într-o conferință de presă, raportul de activitate pe anul trecut. La conferința de raport a participat primarul Florin Birta, împreună cu directorul executiv al DMPFI, Marius Moș și directorul adjunct, Ovidiu Guler.

„Doresc să mulțumesc echipei DMPFI pentru tot ceea ce au făcut de la înființare și până acum. Este clar că, fără fonduri europene, Oradea nu avea cum să se dezvolte așa cum a făcut-o, iar fără munca lor de zi și noapte nu aveam de unde să aducem acești bani, astfel încât să implementăm toate aceste proiecte. Ca să înțelegeți ce a însemnat anul 2023 pentru municipiul Oradea, trebuie să spunem că acesta a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investițiilor, aproximativ 184 milioane de euro. Din cei 184 milioane euro, 55% sunt din fonduri nerambursabile, bani de la Uniunea Europeană sau cofinanțări aferente de la bugetul de stat. Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiții a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanțare, atunci având investiții de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro”, a precizat primarul Florin Birta.

Dificultatea anului 2023 rezultă din suprapunerea celor două cicluri de finanțare. Deoarece s-a încheiat ciclul de finanțare 2014-2020, au trebuit închise o serie de lucrări, anul trecut fiind ultimul în care se puteau implementa proiectele din acest ciclu. Totodată, au trebuit pregătite proiectele pentru următorul ciclu de finanțare 2021-2027. Între timp a apărut programul de finanțare prin PNRR, unde de asemenea au trebuit pregătite proiecte. Amintim aici, noul Spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, unde deja s-a semnat contractul de finanțare, acesta fiind este cel mai mare proiect din istoria Municipiului Oradea – 135 milioane euro, care se va demara anul acesta.

116 proiecte, în valoare de peste un miliard de euro

Directorul Marius Moș a trecut apoi în revistă cele mai importante proiecte.

„În anul 2023, s-a lucrat la 116 proiecte în valoare de peste un 1 miliard de euro, proiecte aflate în diferite stadii (implementare, depuse spre finanțare sau în proiectare). Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a ajuns la un portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro în cei 15 ani de la înființare, fiind semnate 171 contracte de finanțare. Totodată, 2023 este anul în care am redeschis circulația în zona Centrului Civic, s-a schimbat înfățișarea spitalelor și s-au oferit condiții mai bune prin finalizarea lucrărilor de eficiență energetică de la Spitalul Județean, s-a achiziționat sistemul de telemedicină care pune în legătură marile spitale, am început extragerea apei geotermale la Nufărul I, s-au finalizat lucrările la incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, s-au finalizat lucrările la centrul pentru copii din zonele marginalizate din Calea Clujului, s-a pus în funcțiune punctul termic din zona noii săli polivalente, s-a semnat contractul pentru furnizarea a 9 tramvaie și s-a reușit finalizarea Terminalului Intermodal de pe Calea Borșului”, a detaliat directorul Marius Moș.

Un top 10 al investițiilor din anul 2023 ne arată că nouă dintre acestea sunt din fonduri nerambursabile.

Anul acesta vor demara investiții importante în sănătate și educație pe fonduri europene. Astfel, se are în vedere dotarea cu mobilier nou și echipamente a tuturor unităților de învățământ din Oradea. Pe PNRR sunt semnate 26 contracte de finanțare pentru reabilitarea unităților de învățământ, acestea fiind în valoare de 94 milioane euro. Totodată, 9 unități de învățământ sunt depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord Vest 2021- 2027, în valoare de 55 milioane euro.

Directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler a explicat situația cererilor de rambursare.

„În primele două luni ale anului 2024 vom depune 29 de cereri de rambursare în valoare de 320 milioane lei. Aceste cereri de rambursare sunt aferente cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor până la finalul anului 2023”, a precizat Ovidiu Guler.

Printre proiectele în pregătire, directorul Marius Moș a enumerat: Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa I – Zona Crișul), Coridorul de Mobilitate Republicii – Magheru (etapa II – Zona Gării), Grădina Termală Ioșia, Grădina Termală Nufărul, Autobază nouă în Parcul industrial II, Achiziție de autobuze electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri