Fondurile europene, motorul dezvoltării județului Bihor în 2024
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Călin Gal au prezentat marți, 23 ianuarie, într-o conferință de presă, proiectul de buget pentru anul 2024.
Bugetul total previzionat pentru acest an este de 2,5 miliarde lei, din care 2,1 miliarde, adică 84%, sunt alocate investițiilor. Cheltuielile de funcționare ale aparatului propriu al Consiliului Județean Bihor și ale instituțiilor subordonate sunt prevăzute la 417,5 milioane lei.
„Bugetul de investiții este motorul de dezvoltare a județului. Acesta a început să crească din 2021, odată cu reducerile de personal și reorganizarea activității Consiliului Județean Bihor. În 2022 am avut o altă creștere importantă, de la 197 la 288 milioane, cu aproape 50% a bugetului de dezvoltare față de anul precedent, iar anul trecut am avut un salt uriaș, de aproape 300%, la 1,1 miliarde lei, odată cu derularea marilor proiecte cu fonduri europene. Pentru anul acesta avem previzionat un buget de peste 2,1 miliarde lei”, a precizat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
De la preluarea mandatului actualei conduceri, ponderea cheltuielilor de funcționare și a celor de dezvoltare din bugetul total s-a inversat din 2019 (funcționare: 74%, dezvoltare: 26%) până în 2023 (funcționare: 23%, dezvoltare: 77%). În 2024 costurile de funcționare sunt estimate la doar 16%.
Cele mai mari investiții sunt prevăzute în domeniul infrastructură, cu alocări de peste 1,7 miliarde lei în 2024.
O componentă esențială a bugetului de dezvoltare o reprezintă fondurile europene. Investițiile vor fi finanțate în proporție de 84% cu fonduri externe nerambursabile, pentru anul 2024 instituția propunându-și să atragă 1,78 miliarde lei de la Uniunea Europeană.
Dacă în 2020 fondurile europene reprezentau doar 5% din totalul bugetului de investiții, în 2023 acestea au crescut la 86%, adică 970 milioane lei.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat cele mai importante proiecte derulate de instituție, împărțite în trei categorii: proiecte în curs care se vor finaliza anul acesta, proiecte în implementare cu termen de finalizare anul viitor și proiecte a căror execuție va demara în 2024.
Proiecte care se vor finaliza în 2024:
Centurile Beiuș, Aleșd, Oșorhei, Sântandrei, Nojorid, Sânmartin, reabilitarea drumului județean Oșorhei – Copăcel, reabilitarea drumului județean Almașu-Mare – Sălaj, dotări și acreditare Parcul Științific și Tehnologic, dotări Campusul pentru Învățământ Dual, microbuze electrice pentru școlile din județ, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, platformele de deșeuri, proiectele în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.
Proiecte în derulare, cu termen de finalizare după anul 2024
Inelul Rutier Metropolitan, reabilitarea drumului județean Salonta – Tinca, Parcurile de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.
Investiții care vor demara în 2024
Rețeaua de pasaje rutiere și pietonale din Oradea și Oșorhei, lărgirile de la două la patru benzi la ieșirile din Oradea spre Nojorid, până la intersecția cu Livada, și spre Biharia; modernizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai; Centrul Cultural Multifuncțional; Drumul Expres Arad-Oradea, proiectul cu trenuri metropolitane; modernizarea drumului turistic Padiș – Ic Ponor.
Tot anul acesta vor demara proiecte precum Centrul de testare pentru orientare școlară, un program de transport prin care să fie achiziționate autobuze electrice, dezvoltarea zonei din vecinătatea Aeroportului Oradea, deschiderea unor spații muzeale în Cetatea Oradea, autorizarea ISU a Teatrului din Oradea, asistența medicală în zonele izolate, susținerea învățământului în limba germană, achiziționarea unor utilaje pentru siguranța în trafic pe drumurile județene și reabilitarea drumului județean 795A dintre Șumugiu și Mierlău.
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat: „Aceste estimări trebuie tratate cu o anumită rezervă pentru că, așa cum a fost și anul trecut, sunt diferiți factori pe care noi nu îi putem controla: durata procedurilor de licitație, contestații, procese, șantiere arheologice, decizii guvernamentale sau alte situații. Toate aceste proiecte, în implementare sau care vor începe, sunt rezultatul muncii colegilor noștri și al instituțiilor partenere, cărora le mulțumesc.”
Proiectul de buget va fi supus votului în ședința ordinară a Consiliului Județean Bihor din 31 ianuarie.