“România este minunată, are peisaje de vis iar ardeii umpluți sunt perfecți”. Este concluzia unui medic chirurg din Camerun, care în ultimii ani, a văzut aproape toată România, de pe bicicletă. E pasionat de ciclism, a reprezentat țara noastră la un concurs de anduranță organizat în Franța iar drumul de acasă și până la spital îl face zilnic, tot pe două roți. Vrea să fie un model pentru ceilalți cetățeni din Oradea, orașul care i-a devenit a doua casă.
El este Paul Tchouala, medicul camerunez care s-a îndrăgostit iremediabil de România. În fiecare zi, tânărul doctor vine la spitalul din Oradea pe bicicletă, pentru că vrea să fie un exemplu pentru ceilalți locuitori ai urbei.
“Mereu vin cu bicicleta, numai când plouă sau când ninge atunci vin cu mașina personală. Mai ales după o gardă foarte grea, a doua zi sau după amiaza merg cu bicicleta, mai mult așa cam 50 de kilometri, de la Oradea la Beiuș și mă relaxez, mă deconectez de tot. Le recomand și colegilor să vină cu bicicleta, pentru că e sănătos și nu poluează.” , spune Paul Tchouala, medic chirurg pediatru, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
Paul a ajuns în România în 2013, pentru un rezidențiat de chirurgie pediatrică la Timișoara. Când a văzut că mulți bănățeni se plimbă cu bicicleta, a decis să-și cumpere și el una, iar de atunci sunt nedespărțiți.
Sursa foto – Lugoj Art
În ultimii ani a fost în zeci de drumeții și a văzut aproape toată țara pe două roți. I-au mai rămas doar două obiective pe care speră să le atingă la vară. Recunoaște că pe lângă peisaje, și mâncarea l-a făcut să se stabilească aici.
“Când o să am concediu, primul lucru o să merg pe Transfăgărășan și Transalpina, să văd cum arată, dar cu bicicleta, nu cu mașina. Prima mâncare care îmi place sunt ardeii umpluți, sunt pur și simplu perfecți. Îmi place și mămăliga cu smântână sau cu brânză, un pic sărată.”, completează Paul Tchouala.
Cu ani în urmă, Paul a participat chiar la un concurs de ciclism în Franța, unde a reprezentat cu multă mândrie România. A pedalat atunci 1200 de kilometri în 90 de ore, purtând drapelul țării pe piept.
De cinci ani, tânărul camerunez lucrează ca și chirurg pediatru la Oradea, unde tratează zilnic zeci de pacienți. Micuții bolnavi îl îndrăgesc iar la ușa cabinetului său este mereu coadă, semn că și părinții sunt mulțumiți de el.
“E un medic foarte bun, un specialist foarte bun, are foarte multă răbdare cu toți copilașii și asta contează foarte mult.” spune Andreea, mama unei paciente.
“La prima reacție așa, copilașii sunt puțin speriați când mă văd dar după câteva minute eu mă obișnuiesc deja cu ei și știu cum să îi calmez ca să fie mai prietenoși cu mine.”, ne-a mărturisit Paul.
Și medicii și asistentele de pe secție îl simpatizează așa că încă de la început, au încercat să-i facă viața mai ușoară.
“- Ați ieșit cu el în oraș?
– Da, când este de ieșit, iese și el, îi place. Îi plac mâncărurile tradiționale. Da, câteodată spune că e mai român decât noi, s-a adaptat foarte bine.“, povestesc ceilalți colegi medici despre el.
“E receptiv la ce trebuie să fie, mă refer la sfaturi, la noutăți, e mereu preocupat și de lucuri noi. E un coleg bun, ne ajutăm, a intrat și la doctorat, își face și lucrarea de doctorat.”, spune Daniel Băloiu – șef secție chirurgie și ortopedie pediatrică
Condițiile din spital și experiența colegilor, sunt și ele motive care l-au făcut pe Paul să rămână la Oradea, de unde nu mai vrea să plece vreodată.
“Secția dispune de dotări care permit efectuarea de intervenții complexe iar medicii secției au pregătire medicală vastă, rezidențiate în străinătate, schimburi de experiență și participarea la congrese internaționale.”, ne-a explicat Lisa Crăiuț, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea
Pe secția de chirurgie și ortopedie pediatrică de la Oradea, Paul și colegii lui tratează diverse tipuri de pacienți, de la nou născuți și până la tineri care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani.