Un nou stil de dans face furori printre românce. Belly dance-ul sau dansul oriental, provenit din Egipt, câștiga de la un an la altul, tot mai multe adepte. La Oradea, o coregrafă a reușit să înființeze o școală de profil și are la cursuri peste 70 de practicante, de la eleve de liceu și până la doamne trecute de 70 de ani. Mișcările senzuale le ajută să fie mai feminine, mai grațioase dar și să scape de kilogramele în plus.
Orice antrenament de belly dance începe cu o încălzire a tuturor mușchilor, astfel încât să fie evitată și cea mai mică accidentare. La Oradea, cursurile sunt susținute de mai bine de 11 ani de Alya, cea care a adus conceptul de dans oriental în oraș.
„Am început cu programe artistice, am fost invitată la fel de fel de evenimente, pe parcurs am dezvoltat tot mai mult, am făcut cursuri și pregătire intensă și la București, am studiat acolo și baletul, care contează enorm în acest stil de dans, iar apoi am deschis școala de dans. La început erau foarte puține cursante, 2,3 4, cam așa, fete între 20 și 30 de ani, erau curioase. Unele renunțau apoi după o scurtă vremea. Vreau însă să vă mărturisesc că am chiar și persoane care au venit la început și au rămas până astăzi, sunt alături de mine de 11 ani, de când am deschis această școală.”, spune Alya, cea care deține școala de belly dance și predă cursurile.
Chiar dacă începuturile nu au fost tocmai ușoare, Alya nu s-a dat bătută iar acum talentata coregrafă are la ore, peste 70 de cursante, împărțite pe mai multe categorii, în funcție de nivelul de experiență la care au ajuns.
Nu e nevoie de mari calități pentru a-l practica, important e să ai voință, puțină flexibilitate, multă energie și să-ți dai frâu liber imaginației. Totuși, belly dance-ul se combină cel mai bine cu mișcările de balet, spun specialiștii.
„Ai nevoie de antrenamente, nu o dată pe săptămână, nu de două ori, ci trebuie să te antrenezi zilnic ca să poți să ai bună dispoziție, să îți iasă mișcările, dacă îți ies mișcările ai și încredere în tine mai multă și dacă ai încredere cu siguranță oferi energie. Contează orice mișcare pe care ai făcut-o până acum, dacă ai făcut balet, dacă ai fost la fitness, dacă ai făcut aerobic. La fiecare final de oră, avem tema pentru acasă, sunt persoane care le filmează constant din spate, după care bineînțeles că le ascult despre ce am făcut ora trecută.”, ne-a spus Alya, care încearcă să facă orele cât mai atractive.
La fiecare curs, fetele învață mișcări noi după o procedură specială. Mai întâi se așează cu toate în cerc pe podea și aplaudă în ritmul tobei pentru a simți mai bine muzica. Apoi repetă în grup fiecare mișcare într-un ritm mai lent.
„Avem o tobă orientală pe care noi o numim darbuka, învățăm ritmurile, nu cântăm cu ea, facem doar ritmuri pentru dansatoare, ca să înțeleagă mai bine ritmurile ce se află în melodiile noastre, pentru a putea să le executăm corect. Simțim și înțelegem mai bine muzică și când se întâmpla asta putem să o expunem și să o redăm.”, a completat Alya.
Zeci de practicante, de toate vârstele
Yasmina s-a apucat de belly dance în luna octombrie a anului trecut iar în decembrie a și participat la primul concurs internațional din carieră. Are doar 16 ani așa că încă își împarte programul zilnic între școală, teme și hobby-uri.
Asta nu o oprește să viseze la o carieră prestigioasă. Vrea să devină cea mai bună din breaslă, mai ales că are tot viitorul în față.
„Fac dansuri populare de 8 ani și m-am gândit să mă apuc de belly dance pentru că am văzut în filme, în multe videoclipuri. Mi-a plăcut acolo la fete cum se mișcă din corp, e vorba de izolarea corpului. Cum e față de dansurile populare? E un stil foarte diferit, e greu și acolo și aici. La populară te miști foarte mult, sari în sus, aici e puțin totul mai static dar mișcările nu sunt deloc ușoare. Ai nevoie de o postură bună, de agilitate, de mobilitate.”, ne-a mărturisit Yasmina Madas.
În schimb, Orosz Ecaterina practică belly dance-ul de aproape 8 ani. Recunoaște că a avut câteva întreruperi scurte dar nu a renunțat niciodată. Femeia tocmai a împlinit 73 de ani dar se antrenează cot la cot cu celelalte fete din sală.
„Recomand să vină femeile de 100 de ani, de 100 de kilograme, fetele ca și mine, că aici nu se uită nimeni, cine ești, cum ești, să vină, să iasă din casă și ne simțim bine. Dar vă place cultura arabă sau cum ați ajuns aici? Da, totdeauna mi-a plăcut, în urmă cu 20 de ani am fost în Egipt, în Tunisia, am fost în mai multe locuri dar cel mai mult îmi plac mișcările.”, ne-a spus Orosz Ecaterina, practicantă de belly dance
Pe unele dintre cursante, belly dance-ul nu le-a ajutat doar să fie mai feminine, ci chiar să scape de kilogramele în plus. Este și cazul Alinei,( foto, prima din dreapta ), care s-a îndrăgostit atât de mult de dansul oriental, încât a ales să lucreze numai noaptea, pentru a putea ajunge săptămânal la cursurile de belly dance.
„Primul curs, cel pentru începătoare, a durat 3 luni de zile. În perioada aia am slăbit 7 kilograme, destul de mult, și asta doar prin mișcările pe care mi le-a dat Alya. În rest ai mâncat normal ? Da, și slănină, și pâine cu untură, nu am restricții la alimentație, mânânc orice. Au trecut mai mulți ani de atunci, vin săptămânal la toate antrenamentele, face parte pur și simplu din viața mea.”, ne-a povestit Alina Chiș, practicantă de belly dance.
În primăvara lui 2025, Oradea va fi din nou gazda Festivalul Internațional de Belly dance. Până atunci, Alya și o parte din cursantele sale vor participa și la ediția din acest an care va avea loc în Serbia.