2.2 C
Oradea
8 decembrie 2024
spot_img
- Publicitate -spot_img

Măsuri pentru reintegrarea socială a deținuților

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

În vederea creșterii șanselor de reintegrare pe piața muncii a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, echipa de management a Penitenciarului Oradea a organizat o întâlnire cu reprezentanții agenților economici de pe plan local, care desfășoară activități în colaborare cu unitatea de detenție, eveniment care a avut loc marți, 23 iulie 2024, la sediul instituției.

Au răspuns invitației autorități locale și firme cu capital privat, cu care Penitenciarul Oradea a dezvoltat relații durabile de colaborare pe parcursul anilor, iar discuțiile s-au concentrat în jurul temei „Despre muncă, parteneriat și reintegrare socială”.

Agenda întâlnirii a cuprins o analiză a proiectelor aflate în derulare, precum și explorarea unor oportunități de diversificare a activităților productive în care pot fi angrenate persoanele private de libertate, cu impact asupra procesului de reintegrare socială post-detenție.

S-au prezentat date statistice privind specificul populației penitenciare custodiate de unitatea de detenție, precum și indicatori ai folosirii la muncă a deținuților, cu accent asupra extinderii și diversificării tipului de activități de reintegrare socială, în general.

Operatorii economici prezenți au expus avantajele colaborării cu Penitenciarul Oradea și rezultatele deosebite obținute, aducând în atenția potențialilor angajatori participanți la activitate, beneficiile contractării unor astfel de servicii.

Totodată, în contextul necesității colaborării interinstituționale pentru ca procesul de reintegrare socială a foștilor deținuți pe piața muncii să fie fluent și fără sincope care să amplifice riscul de recidivă, discuțiile au abordat și necesitatea diversificării ofertei de formare profesională a deținuților și posibilitatea școlarizării în învățământul dual pentru dobândirea unor meserii necesare pe piața muncii.

Urmare a dezbaterilor avute, corelația școală – calificare profesională – învățământ dual – integrare în muncă a fost identificată ca axă prioritară de urmat de către deținuți, pentru asigurarea unui demers de intervenție logic și articulat, atât în perioada detenției, cât și în faza post-detenție, cu consecințe benefice pentru satisfacerea nevoilor existente pe piața forței de muncă.

Soluțiile învederate celor prezenți ca alternative inovative pentru combaterea supraaglomerării în penitenciare, cât și pentru asigurarea necesarului forței de muncă, au constat în expunerea diverselor exemple de amenajare de către agenții economici interesați a unor spații de producție cu cazare pentru deținuții din regim deschis și semideschis, similar modelelor deja implementate în proximitatea Penitenciarelor Arad, Timișoara, Bistrița, Ploiești, Craiova și Brăila.

Întâlnirile dintre reprezentanții unității de detenție și cei ai autorităților locale, respectiv ai operatorilor economici au rolul de a consolida relațiile de parteneriat existente, îndreptate în direcția creării și menținerii unor comunități responsabile, sigure, preocupate de integrarea socio-profesională a persoanelor care au fost în detenție.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri