În vederea consolidării rețelei de colaborare interinstituțională orientată spre demersuri care au ca scop reintegrarea socială a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate, Penitenciarul Oradea a organizat și găzduit o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor si organizatiilor de pe plan local, care desfășoară activități în colaborare cu unitatea de detenție.
Evenimentul a avut loc la sediul instituției, bucurându-se de prezența a numeroși invitați din partea autorităților publice locale și a organizațiilor cu care Penitenciarul Oradea a dezvoltat relații durabile de colaborare pe parcursul anilor.
Discuțiile au avut ca punct de pornire prezentarea rezultatelor studiului „Analiza cauzelor recidivei în România”, care a punctat principalii factori care pot determina implicarea repetată în comiterea de infracțiuni: proveniența dintr-un mediu socio-familial disfuncțional și nivelul scăzut de educație.
Analizând dificultățile cu care persoanele care se reîntorc în comunitate se confruntă, s-a agreat faptul că este necesară o mai bună coordonare a eforturilor instituționale de a facilita o rapida inserție în comunitate a persoanelor puse în libertate (găzduirea în centre de noapte a celor fără adăpost, implicarea parohiei din localitatea unde se va întoarce persoana, derularea de campanii publice care să prevină stigmatizarea celor care au fost în detenție).
Agenda întâlnirii a cuprins, de asemenea, o analiză a proiectelor aflate în derulare, în mod specific, utilizarea realității virtuale cu deținuții, in cadrul proiectului RECOMMIT, derulat de Departamentul de Psihologie a Universitatii din Oradea.
Proiectul, inovativ pentru sistemul penitenciar din România, a urmărit ca deținuții aflați în etapa premegatoare punerii în libertate, să își dezvolte si exerseze abilitati de comunicare, relaționare și gestionare a conflictelor ce pot apărea la locul de muncă.
Totodată, în contextul necesității colaborării interinstituționale, pentru ca procesul de reintegrare socială să fie un demers articulat și fără sincope, corelația școală – calificare profesională – inserție pe piața muncii – integrare socio-familială, a fost identificată ca axă prioritară de urmat de către deținuți, atât în perioada detenției, cât și în faza post-detenție, cu consecințe benefice in prevenirea recidivei.
În perspectiva apropiată, toate instituțiile cu responsabilități în implementarea Strategiei Nationale de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate, vor explora oportunități de diversificare a demersurilor în care pot fi angrenate persoanele private de libertate, cu impact asupra procesului de reintegrare socială post-detenție.