SIMPOZIONUL „IOSIF VULCAN” HOLOD
În cursul zilei de 31 martie 2025 la Casa Memorială Iosif Vulcan Holod s-a susținut prima ediție a Simpozionului „Iosif Vulcan” organizat de către, Fundația Șinca, Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” Holod, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și Revista de Cultură Familia.
La 184 ani de la nașterea marelui om de cultură Iosif Vulcan, am avut bucuria de a aduce sub acoperișul casei care a fost căminul copilăriei acestuia.
Deoarece Iosif Vulcan s-a născut în Holod dar a trăit în Oradea și în Létavértes, ni s-a oferit în aceste vremuri oportunitatea de a ne uni pentru un moment și de a celebra arta, istoria și moștenirea culturală și spirituală lăsată, în cadrul acestui eveniment mult așteptat alături de invitați de seamă din România și Ungaria.
Dintre participanții invitați au făcut parte Florin și Genica Vulcan, în calitate de reprezentanți ai familiei marelui om e cultură, care vin tocmai din localitatea Șinca Veche, jud. Brașov unde au înființat Muzeul memorial „Iosif Vulcan – Șinca Veche”.
Simpozionul „Iosif Vulcan” Holod a fost deschis de doamna prof. Tatiana Șinca în calitate de director al Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan” Comuna Holod urmată fiind de domnul lect. univ. dr. George-Marius Șinca care în calitate de președinte al Fundației Șinca, a prezentat desfășurătorul evenimentului și rămânând ca moderator al evenimentului.
Primul cuvânt l-a avut Preasfințitul Episcop Virgil Bercea, episcop al Episcopiei Greco Catolice Oradea care a salutat toate inițiativele culturale desfășurate în Casa Memorială Iosif Vulcan Holod și a lăudat inițiativele culturale și educaționale demarate de conducerea singurei unității de învățământ din comuna Holod, care poartă numele omului de cultură, Iosif Vulcan.

Gazda evenimentului a fost Asociația Casa Memorială Iosif Vulcan Holod, administrată cub cupola Parohiei Greco Catolice Holod prin părintele paroh Tătar Ioan care a adus salutul său și un crâmpei din moștenirea spirituală a lui Iosif Vulcan ce s-a păstrat peste ani.
Doamna Ancuța Șchiop, director al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Oradea a prezentat pe de-o parte echipa care a însoțit-o la acest eveniment dar și importanța activităților și rezultatelor bibliotecilor în păstrarea istoriei peste veacuri. Subliniind totodată faptul că sărbătoarea de la Holod se extinde de fiecare dată şi în Oradea, în redacţia revistei Familia sau în Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, unde se depun eforturi pentru ca memoria cărturarului să fie păstrată vie.
În cuvântul său, domnul Miron Beteg, în calitate de reprezentant al Revistei de Cultură Familia a avut un moment de conștientizare la cultură și susținere a publicațiilor revistei de cultură prin discursul său intitulat „Familia lui Vulcan și Familia de azi”.
Cel mai viu și colorat moment al evenimentului a fost adus de elevii Școlii Gimnaziale „Iosif Vulcan” Comuna Holod care sub coordonarea doamnei prof. Adina Tirpe, alături de prof. Călina Paul, înv. Romina Anton, înv. Mirela Mînz, au dezvoltat un adevărat manifest pro artă și pro cultură prin expoziția de creații plastice și seria de poezii compuse chiar de ei, precum și interpretarea exemplară a unui colaj de pricesne.
Doamna director prof. Tatiana Șinca a prezentat Revista Școlară „Vulcanica” coordonată de prof. Diana Filip, profesoară de limba engleză-franceză, în cuvântul domniei sale amintind anul 2012, în care școala gimnazială din comuna Holod, sub coordonarea doamnei prof. Adina Tirpe a preluat numele lui Iosif Vulcan, devenind așadar Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” comuna Holod.
Un mesaj cu adevărat prețios a fost adus de domnul poet, eseist, publicist și muzeograf, Ioan F. POP care a elogiat și amintit momente importante atât din viața lui Iosif Vulcan cât și din istoria Revistei de Cultură Familia.
Reprezentanții familiei Vulcan, prin Genica Vulcan și Florin Vulcan a prezentat activitatea Muzeului IIosif Vulcan din Șinca Veche și a încheiat mesajul prin lansarea de carte „Familia lui Iosif Vulcan în Muzeul Iosif Vulcan Șinca Veche”
Ultima intervenție a fost a domnului Szima Sandor în calitate de reprezentant al Comunității Românilor de Pretutindeni din Létavértes care a fost insoțit de Janos OLAH, reprezentantul Administrației Locale Létavértes, localitate din naștere a mamei lui Iosif Vulcan, Victoria Irinyi, fiica lui Ioan Irinyi, localitate cunoscută și ca Letea Mare (astăzi Létavértes, în Ungaria).
Sima Sándor a oferit Casei Memoriale „Iosif Vulcan” din Holod cartea dedicată întâlnirilor dintre inventatorul chibritului cu fosfor, Irinyi János, şi marele cărturar Iosif Vulcan.
Au fost în calitate de invitați alături de noi reprezentanții administrației locale prin primarul comunei Holod, domnul Sandu-Felician Săsăran, reprezentana Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea, prin doamna director adjunct prof. Eva Kleschen și Biblioteca Virtuală Elit prin doamna director Mirela Silaghi.
În deschidere, Samuel Pop și Sorana Tabita Amărie, lectori ai Școlii de Muzică din cadrul Fundației Șinca, prin interpretarea instrumentală la pian și flaut ne-au pregătit inimile și gândurile pentru evenimentul plin de emoție ce ne-a stat în față. Pe aceleași armonii instrumentale, s-a creat o atmosferă feerică în finalul evenimentului invitând parcă participare la un moment de socializare și reconectare cu emoție la ceea ce i-a strâns la un loc, cultura.
În încheiere, Florian Chelu Madeva, Iuliana Baican Chelu şi Alexandrina Chelu-Schorr prin Rock Filarmonica Oradea au performat pe versurile lui Iosif Vulcan, melodiile fiind compuse de Florian Chelu Madeva, cântate cu multă pasiune și dăruire. Rock Filarmonica Oradea a oferit Casei Memoriale Iosif Vulcan Holod mai multe exemplare ale volumului „CEL MIRE ‘NCÂNTĂTOR”, lucrare începută în anul 1997 fiind finalizată muzical și fonografic în 2001, fiind publicat în tiraj abia în 2007 cu ocazia centenarului Iosif Vulcan.
Sponsorii principali ai evenimentului au fost S.C. EUROPEAN DRINKS INTERNATIONAL S.R.L și S.C. ELIDOR PAN S.R.L.
Evenimentul a fost încheiat prin cuvântul de mulțumire al doamnei prof. Tatiana Șinca și cuvântul domnului lect. univ. dr. George-Marius Șinca, care a lansat public încă de acum invitația pentru data de 31.03.2026 la cea de-a doua ediție a Simpozionului „Iosif Vulcan” Holod