-2.8 C
Oradea
4 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Mai mulți bani pentru sistemul de învățământ

Prezent la Oradea în cadrul unei vizite de lucru, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vizitat mai multe șantiere deschise în oraș și care vizează reabilitarea și construirea unor instituții de învățământ și a unor cămine pentru studenți. Mai marele din Educație a discutat cu autoritățile locale și cu firmele din județ despre o mai bună eficientizare a școlilor profesionale, nu doar în Bihor, ci peste tot în țară.

Sorin Cîmpeanu – ministrul Educației

Școlile profesionale vor fi puternic sprijinite prin ridicarea la rand de liceu profesional, atractivitatea pentru un astfel de învățământ va crește deoarece copiii, tinerii care se vor îndrepta spre acesta, vor ști din capul locului că vor avea șansa să își continue studiile până la finalul liceului putnd susține un examen de Bacalaureat prin care să se verifice competențele de bază.”

În acest context tinerii nu ar mai pierde un an din viață. Asta în condițiile în care în momentul de față, absolvenții școlilor profesionale de trei ani trebuie să mai studieze încă doi ani la un liceu dacă vor să susțină examenul maturității. Sorin Cîmpeanu a declarat de asemenea că pentru a duce sistemul de învățământ la nivelul următor este nevoie de o mai bună finanțare din partea statului. Practic, de dublarea investițiilor care în 2022 se ridică la aproximativ 41 de miliarde de lei.

Sorin Cîmpeanu – ministrul Educației

O investiție de 77 de miliarde de lei. Deci este vorba deci de un impact bugetar de aproximativ 90%. 77 de miliarde de lei dacă îi raportăm la Produsul Intern Brut vom vedea că este 6 % din PIB.”

Ministrul Educației a vorbit și despre acuzele de plagiat aduse premierului Nicolae Ciucă.

Sorin Cîmpeanu – ministrul Educației

Mă simt ca o persoană care își dorește ca adevărul să iasă la iveală. Există interesul ca prin această susținere în recurs , lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte, indiferent care va fi decizia și indiferent despre cine este vorba. Oricine a greșit din această perspectivă a plagiatului, trebuie să plătească.”

Sorin Cîmpeanu a mai precizat și faptul că admiterile separate, efectuate de colegiile naționale ar putea stimula un învățământ mult mai de calitate. Subiectele pentru aceste admiteri ar putea fi concepute fie de profesorii acestor colegii, fie de Academia Română sau Societățile Române de Matematică sau Fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri