8.9 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

(Video) Viorel Pașca, îngerul cu chip de om. Povestea bihoreanului care a avut grijă de peste 2.500 de oameni

Sintagma că omul sfințește locul i se potrivește de minune unui bihorean. De ani de zile, Viorel Pașca a îngrijit în locuințele sale peste 2500 de bolnavi psihic dar și persoane imobilizate, fără adăpost ori părăsite de familii. A cumpărat casele cu ajutorul donațiilor și tot cu acești bani îi hrănește și îi tratează pe cei care au nevoie de ajutor, deși mulți dintre aceștia nu au nici măcar pensie. Nu se bazează pe ajutorul statului. Telefonul îi sună non-stop. Sunt oameni care vor să dea o mână de ajutor și nu sunt deloc puțini. În trecut, o bătrână de 90 de ani i-a donat nu mai puțin de 40.000 de euro.

La începutul anilor 90, Viorel Pașca lucra la o fabrică de pantofi din Oradea iar în timpul liber vizita bolnavii de la Spitalul Județean din oraș, care se aflau pe patul de suferință. Tot în aceea perioadă s-a mutat în satul Dumbrava unde a început să-i învețe pe mebrii comunității de rromi să scrie și să citească. Momentul culminant a avut loc însă în 2006. Văzând că are două camere libere în propria gospodărie, bărbatul s-a gândit să le umple cu oameni nevoiași după ce a urmărit la televizor o știre despre două persoane care au înghețat de frig pe stradă.

“M-am dus la Spitalul Județean și am întrebat dacă nu cumva au oameni care nu au unde să meargă după externare. Și mi-au spus, avem cum să nu, avem în salonul cutare o femeie de 68 de ani, o cheamă Buzaș Ileană, a stat la noi în spital câteva săptămâni, i-am făcut deja biletul de externare dar e prea frig afară și nu are unde merge.”, mărturișește Viorel Pașca – coordonatorul proiectului

A fost doar începutul. Reprezentanții spitalelor din întreaga țară au început să îi trimită săptămânal pacienți aflați în stare gravă, fără familie ori fără locuință dar și bolnavi psihici. Oameni de care nici copiii, nici statul nu s-a mai îngrijit. I-a primit pe toți și a făcut eforturi supra omenești pentru a le găsi un loc.

Cu ajutorul donațiilor a reușit să cumpere alte 17 locuințe în localitățile Dumbrava și Tinca. Acum, le oferă celor 450 de oameni pe care îi găzduiește, hrană, medicamente și îngrijire, deși mulți dintre ei nu au nici măcar un venit.

“Am avut oameni de afaceri, profesori, ingineri, polițist avem unul, fotbaliști, judecători, ofițeri, oameni care au pierdut totul și au ajuns pe stradă. Foarte puțini au o pensie și aceea foarte mică, doar cam 10 la sută din cei pe care îi avem.”, mărturișește Viorel Pașca – coordonatorul proiectului

Pentru a fi cât mai productiv a construit în jurul caselor și o mini-brutărie, unde sunt gătite o parte din alimente. Ba mai mult, Viorel Pașca a angajat în ultimii ani aproximativ 20 de persoane din comună care îl ajută la îngrijirea bolnavilor și la muncile zilnice.

Dacă nu ar fi ajuns în grija lui Viorel Pașca, o bună parte din cei care locuiesc acum în adăposturile sale, ar fi sfârșit pe străzi. O recunosc chiar ei.

“Eu eram mort demult, dacă nu mă primea dânsul, poi iarna pe stradă eu nu pot, deja din luna octombrie când dă frigul eu nu mai rezist, eu nu mai rezist cu aerul rece, trebuie să stau la căldură pe cameră și la spitale nu au avut ce să îmi facă și m-au trimis tot aici.”, ne explică unul dintre bărbați îngrijiți acum de Viorel Pașca

“Facem baie, hainele de pe noi le spală, primim altele noi, sunt acolo în dulap. Dumneavoastră aveți venit? Nu am nici pensie, pentru că nu am suficienți ani în câmpul muncii”, ne spune o femeie care a primit șansa la o nouă viață.

Abandonați de familii sau cu case luate de bănci, bătrânii ajung să doarmă cu anii pe străzi.

“Cât timp ați locuit pe străzi? Cam patru ani. Viața pe stradă era foarte nasolă, dormeai pe unde apucai, mâncam din mila oamenilor, unii te ajutau, alții te batjocoreau. Cei care erau mai horărâți decât mine, mai mari, m-au jefuit, dacă am avut un leu mi l-au luat, dacă am avut ceva bun de mâncare mi l-au luat.”, ne povestește un bărbat care a văzut ani de zile, realitatea dură a străzii.

Domnul Pașca, Dumnezeu să-i dea sănătate și să-l țină pe pământ câte zile vom avea și noi de trăit. Este un înger păzitor peste toate locațiile de aici.“, spune un alt bărbat

Demnă de un scenariu de Hollywood este și povestea lui Tiberiu Popovici. În toamna lui 2021, după ce și-a pierdut garsoniera, bărbatul s-a retras timp de trei săptămâni, într-o peșteră din Munții Apuseni pentru a-și limpezi gândurile. A fost găsit la timp de câțiva tineri care căutau plante medicinale, altfel s-ar fi prăpădit. Apoi a ajuns în grija lui Viorel Pașca.

“Poate că dânsului îi datorez viața, a fost o salvare foarte mare din partea lui.”, spune aproape plângând, bărbatul trecut de 50 de ani.

Doamna Ecaterina, cea care le pregătește masa beneficiarilor de la Dumbrava, a fost îngrozită când a văzut că unii dintre ei nu mâncaseră o mâncare caldă de ani de zile și mai mult, alții nu știau cum să mânânce din farfurie.

“Am avut mai multe cazuri când nu a mâncat aici ci a luat farfuria, a dus-o la tomberon, a aruncat mâncarea în tomberon și a mâncat de acolo, până când am învățat-o că nu din tomberon trebuie să mânânce și i-am zis să vină la masă.Un alt caz, un băiețel de 23 de ani, nu știe să vorbească deloc, a venit de la ceva azil că nu-l mai puteau ține, și efectiv nu știa să bea apă, a luat paharul și bea apă ca și câinele iar mâncarea o lua și o lingea din farfurie.”, spune Ecaterina Orban – bucătăreasă

Aproape că nu trece o oră, fără ca telefonul lui Viorel Pașca să sune. Oameni din toate colțurile lumii sunt impresionați de activitatea sa și îi trimit sume consistente de bani dar și alimente. O bătrână de peste 90 de ani i-a donat 40.000 de euro iar un tânăr care a vrut să rămână anonim i-a lăsat și el peste 20.000. În ultima perioadă, bărbatul a ridicat mai multe locuințe în satul Incești. Acestea deservesc ca adăpost pentru zeci de oameni ai străzii.

“E puțin mai ieftin dar să construiești e mai ușor plus că o facem cum vrem noi, după nevoile pe care le avem noi, pe când dacă o cumperi poate nu corespunde configurația casei cu ce ne dorim.” a concluzionat Viorel Pașca – coordonatorul proiectului

Din 2006 și până acum, în casele lui Viorel Pașca au fost îngrijiți nu mai puțin de 2600 de oameni. Mulți dintre ei au trecut la cele veșnice. Au fost îngropați, tot de cel pe care oamenii din zonă în numesc Bunul Samaritean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri