3.9 C
Oradea
22 februarie 2024
spot_img

Banca pentru Alimente Oradea dă startul Colectei de Alimente, în preajma sărbătorilor de iarnă

Banca pentru Alimente Oradea se alătură inițiativei Federației Băncilor pentru Alimente din România, respectiv Colectei Naționale de Alimente, și derulează, la nivelul regiunii, o campanie în cadrul căreia oamenii cu sufletul mare pot să doneze alimente neperisabile, aducând un aport semnificativ în viața celor în dificultate care cu greu își procură hrana de zi cu zi.

Colecta Națională de Alimente devine un eveniment marcant în calendarul anual al Băncilor pentru Alimente din România. Pe lângă activitatea zilnică de a salva hrană de la pierdere și risipă, în preajma sărbătorilor de Paște și de Crăciun, Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR împreună cu Băncile Regionale pentru Alimente se unesc pentru a oferi hrană și speranță celor aflați în nevoie.

Colecta Națională de Alimente este posibilă datorită implicării partenerilor deja tradiționali ai Băncilor pentru Alimente care susțin și zi de zi misiunea acestora de a lupta împotriva risipei alimentare și a sărăciei: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România, CHEP România.

Persoanele pot achiziționa și dona alimente neperisabile din 68 de magazine ale celor 4 parteneri: Lidl România, Penny| REWE România, Auchan și Kaufland.

Campania este însuflețită de zeci de voluntari care au decis să ofere din ceea ce au mai prețios, timpul lor, pentru a fi prezenți la intrarea în magazine, pe culoarele acestora, precum și lângă cutiile de colectare a alimentelor. Ei sunt inima campaniei și legătura directă dintre generozitatea comunităților din România și persoanele care au mai mare nevoie de hrană.

Astfel, în perioada 15 – 17 decembrie, clienții vor fi ghidați și încurajați de voluntari să facă un gest concret de solidaritate, prin cumpărarea și donarea de alimente de bază neperisabile pentru cei în nevoie: orez, mălai, fasole, făină, ulei, zahăr, conserve de carne și pește, gemuri, cereale, paste, sosuri, patiserie ambalată, dulciuri etc. Produsele pot fi donate în cutiile speciale amplasate după casele de marcat în toate magazinele participante.

Fiecare aliment donat ajunge apoi prin intermediul Băncii pentru Alimente Oradea la cele 130 de organizații partenere care au grijă de aproximativ 35.000 de persoane în nevoie. Bătrâni din cămine sau rămași fără sprijinul familiei, copii din centre de plasament, familii sărace și numeroase, copii din centre de zi și de recuperare, persoane cu dizabilități și mulți alți oameni în nevoie beneficiază de această campanie menită să ofere nu doar hrană, ci și speranță și alinare.

Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei!

Creșterea inflației, a prețurilor la energie și combustibili din ultimul an a condus la creșterea costurilor de trai, la sporirea îngrijorării și incertitudinii în viitor, în special pentru grupurile vulnerabile. În țara noastră, din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu sărăcia, fapt confirmat de numărul tot mai mare de cereri din partea organizațiilor caritabile care solicită sprijin alimentar de la Băncile pentru Alimente.

În prezent, acestea susțin la nivel național 690 de ONG-uri (cu 118 mai multe decât în 2022) care au în grijă peste 235.000 persoane vulnerabile (cu 25.000 mai multe decât în anul precedent), în cadrul unor servicii complexe socio-educative, de recuperare și îngrijire.
„Persoanele la care ajung alimentele donate, deși necunoscuți, au chipuri concrete, demnitate, suflet, calități și limite, ca fiecare dintre noi. Îi invităm pe toți cei care merg la cumpărături în zilele colectei naționale și doresc să facă un gest de bine să se gândească că de sărbători au un invitat în plus la masă și că punga specială pe care o primesc în magazin de la voluntari este de fapt farfuria pe care așează cu grijă încă o porție de hrană pentru alt oaspete, chiar dacă necunoscut, dar la fel de drag” – Gabriel Sescu – Președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Despre Banca pentru Alimente Oradea:
Banca pentru Alimente Oradea (BpAO) este o asociație non-profit cu scopul reducerii risipei alimentare și a sărăciei în județele Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare. De la fondare până în prezent, BpAO a colectat 2.145 de tone de alimente le-a donat asociațiilor și fundațiilor cu programe sociale dedicate beneficiarilor din categorii defavorizate, având o valoare de 17.611.735,28 de milioane lei.

Obiectivul asumat al Băncii este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale, timp și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare, contribuind astfel și la reducerea emisiilor de gaze produse de deșeurile alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri